Arcplasztika

Arcplasztika

Az idő előrehaladtával szöveteink veszítenek feszességükből. Ez sajnos ugyan úgy vonatkozik az arcbőrünkre is, mely idővel ráncosodni kezd, a bőr petyhüdté válik, a gravitáció hatására lógni kezd. Arcunk fáradságot, szomorúságot tükrözhet. Amikor már az injekciós arcfiatalítás nem éri el a kívánt eredményt, akkor ajánlom pácienseimnek az arcplasztikát. Az arcplasztika hosszú távú, tartós eredményt biztosít, visszaadva ezzel pácienseim önbizalmát, üde, fiatalos tekintetet biztosítva. A műtét során a bemetszések olyan helyre kerülnek, melyek a későbbiek során takarásban vannak (fül mögött, fül előtt, hajtőben), s melyek idővel alig látható, szinte láthatatlan hegeket eredményeznek.

Kortól, bőrtípustól, problémától függően többféle műtéti lehetőség van az arc újrafiatalítására, feszességének visszaadására, melynek típusát minden esetben az előzetes konzultáció során közösen határozzuk meg pácienseimmel, hiszen előfordulhat, hogy kombinált beavatkozásra lehet szükség (kiegészített szemhéjplasztika, zsírleszívás, nyakplasztika). A műtét előtti kötelező vizsgálatok listájáról a konzultáció során adok tájékoztatást.

A műtét előtt előzetes vizsgálatok elvégzésére van szükség, melynek listáját minden estben a konzultáció során határozom meg és adom át.

KLASSZIKUS ARCPLASZTIKA (SMAS, MACS, Platysma korrekció)

A klasszikus arcplasztika az arc egész területét érinti, mely során a felesleges, megnyúlt bőr eltávolítása, feszesítése történik. Szükség esetén a beavatkozást nyakplasztikával, valamint az áll alatti zsírszövet eltávolításával is lehet kombinálni. Ez a beavatkozás nagyobb léptékű, általában 50 év felett javasolt.

MINI ARCPLASZTIKA

Mini arcplasztika során ellentétben a klasszikus arcplasztikával, ahol a beavatkozás az egész arcot érinti, itt csak az áll vonalában és a nyak felső részén történik a feszesítés. Ez a beavatkozás indokolt esetben már 40 éves kortól végezhető.

A MŰTÉTRŐL

A műtét típustól függően tarthat 2-3, vagy annál hosszabb ideig is. Ezért rendkívül fontos a jó egészségi állapot, melyről az előzetes vizsgálati eredmények is bizonyságot tesznek.
A műtétet minden esetben altatásban történik, mely után 1-2 napos bennfekvés szükséges. A bemetszések műtét típustól függően nem feltűnő helyen, azaz hajtőben, fül körül történnek, melyen gyógyulás után halvány, jól takarható, szinte láthatatlan hegeket eredményeznek.
A műtét után a műtött területre drain kerül, melyen keresztül a felesleges váladék kerül elvezetésre. Ezt 24-48 óra múlva távolítom el. Még a műtétkor felkerül egy úgynevezett kompressziós arcmaszk (nyomókötés), mely elősegíti a szövetek tapadását, a mihamarabbi gyógyulást. Természetesen az arcmaszk nem takarja a teljes arcot, nem akadályoz étkezésben, látásban, tisztálkodásban.

A MŰTÉT UTÁN

A műtét természetes velejárója a duzzanat, az elszíneződés, a bevérzés. Ezért javasolt minden esetben a műtét gondos megtervezése, gondolva nyaralásra, fontos eseményekre, társasági életre. Mindenképpen gondoskodjanak az első otthon töltött napokban segítségről!

Nagyon fontos a műtét utáni rendszeres kontrollvizsgálat! A műtét után 7-8 nappal már segítséggel óvatosan hajat is lehet mosni, a varratok szedése azonban a műtét után 12-14 nappal történik.

Célszerű, és javasolt legalább 2 hétig magas párnára polcolt fejjel aludni, könnyű ételt, sok folyadékot fogyasztani.

A műtét utáni első hetekben tilos a hajolás, a fizikai terhelés, emelgetés, sport. Kerülni kell a szolárium, szauna használatát, az alkoholfogyasztást.
A varratszedés után szép lassan visszatérhet minden a rendes kerékvágásba, az aktuális teendőkről, lehetőségekről minden konrtollon tájékoztatom pácienseimet.

Hasznos információk

További hasznos információkat konzultációról, a megelőző vizsgálatokról, műtét előtti és utáni tudnivalókról itt talál!