Intimplasztika

Intimplasztika

A helyreállító, konstruktív és esztétikai sebészeti műtéteket gyakran nem lehet egymástól élesen szétválasztani, még a nemi szerveken végzett beavatkozások során sem. Amennyiben például veleszületett fejlődési eltérés miatt egy hölgy nemi szervén a kisajak túlzott méretű, az nem csak esztétikai problémát okoz számára, hanem funkcionálisát is, hiszen amellett, hogy tisztálkodás és öltözködés során zavaró lehet, közösüléskor a pénisz besodorhatja a hüvelybe, ami természetesen fájdalommal jár.

Az elváltozás gyakran együtt jár a nagyajkak bizonyos fokú alulfejlettségével, amitől a kisajkak relatíve még nagyobbnak tűnnek. Azoknak a hölgyeknek, akiket zavar a kisajkak mérete, jó eredménnyel javaslom a méretcsökkentő beavatkozást (kisajak korrekció, kisajak kisebbítés, kisajak plasztika).

A beavatkozás előtt

A beavatkozás előtt teljes körű kivizsgálás szükséges. Az előzetes konzultáció során tájékozódom az élettani paraméterekről, ha szükséges, elő és utókezelésekkel tesszük gyorsabbá a regenerációt (az előzetes vizsgálat alkalmával észlelt bővebb hüvelyfolyás, hüvelygyulladás esetén az hüvelykúp használatát ajánlom). A műtét előtti két hétben javaslom a természetes szövetből készült, jól szellőző alsónemű viselését. Amennyire lehet, kerülje a szoros ruházatot. Műtét előtti kétszeri, laktóz tartalmú irrigálásra van szükség (Az irrigálás a hüvelyöblítés olyan módja, amikor a hüvelybe enyhe nyomással folyadékot juttatnak egy csövön keresztül, ezáltal enyhén tágítva azt. Amint a folyadék elhagyja a hüvelyt, akár a záróizmok nyomása által, kimossa a hüvelytartalmat.)

A beavatkozás

A műtétet helyi érzéstelenítésben végzem, kb. 1 órát vesz igénybe. Az intimplasztika során a kiválasztott műtéti technikával kimetszem a felesleges szöveteket, majd plasztikai öltésekkel összezárom a sebet, amely néhány nap alatt gyógyul. A műtétet legcélszerűbb a menstruáció elmúltát követő 3-4 napon belül végezni, hogy a következő menstruáció idejére a sebek már gyógyulttá váljanak. A kisajak plasztikát követően néhány órás megfigyelés után a páciens távozhat a klinikáról.

A beavatkozás után

Helyi érzéstelenítésben végzett műtét esetén pácienseim néhány órás megfigyelés után kísérő, hozzátartozó segítségével otthonába távozhatnak, altatásos műtét esetén 24 óráig kell a klinikán maradni. Minden esetben szükséges megfelelő kísérőről gondoskodni, aki nem csak lelkileg, de fizikálisan is támogatja Önt a továbbiakban.

Műtét után a kisajkak néhány napig duzzadtak lehetnek, és enyhe fájdalom előfordulhat.

Továbbra is a természetes szövetből készült, jól szellőző alsónemű viselését ajánlom.

Cél: a sebfelület tisztán és szárazon tartása, fertőzések elkerülése, sebgyógyulás elősegítése.

Intimhigiénia: napi egyszeri jódos szappannal történő altesti mosás (jódérzékenység esetén természetesen más összetevőjű mosakodószerrel).

A szexuális életet 6 hétig kerülni kell.

A műtét nem okoz beidegzési, örömszerzési problémát, éppen ellenkezőleg, némi türelmi idő után a szexuális életet eddig zavaró anatómiai sajátosságok megszűnnek.

Természetesen operáció után is ajánlott a rendszeres rákszűrés.

A kontrollvizsgálatokon való megjelenés nagyon fontos, ezzel biztosítva a rendszeres ellenőrzést, a folyamatos tájékoztatást az aktuális teendőkről.