Női mellfelvarrás, mellkisebbítés

Női mellfelvarrás, mellkisebbítés

A női mell meglógása, alakjának megváltozása, a túl nagy keblek erős lelki panaszokat okozhat. Ennek megoldása a keblek korrekciója, valamint korrekciója és nagyobbítása, vagy redukciója is, mellyel visszaállítható a mellek esztétikus formája, mérete.

A probléma kialakulásának főbb okai:

 • a mell bőrének és kötőszövetének meglazulása
 • a mirigyállomány visszafejlődése
 • terhesség, szoptatás
 • a kor előrehaladta
 • súlyingadozás
 • hormonális változások
 • nagyméretű emlők súlya
 • egyéni okok.

A megereszkedett, vagy túl nagy méretű emlők az esztétikai panaszokon kívül további orvosi panaszokat is okozhatnak. A nem szellőző területek ki vannak téve különböző bőrgyulladásoknak, fertőzéseknek, a túl nagy emlőg hát- és gerincfájdalmakat is okozhatnak.

A személyes konzultáció és vizsgálat során természetesen közösen keressük meg a megoldást pácienseimmel, hogy mely beavatkozás lesz a legmegfelelőbb.
A műtét előtt előzetes vizsgálatok elvégzésére van szükség, melynek listáját minden estben a konzultáció során határozom meg és adom át.

A műtét

A műtét minden esetben altatásban történik, műtét utáni egy napos bennfekvéssel.
Mivel a beavatkozásnak három különböző technikája is van, ezt a műtét tervezésekor minden esetben előre tisztázzuk.

A műtéti technikák:

 • hagyományos – fordított „T” alak, vagy horgony metszés: azoknál a pácienseknél alkalmazható, akiknél a mell lógása már nagyobb méretű. A mell alatt fordított T- alakban ejtjük a bemetszést, a felesleges bőr eltávolítása és a feszesítés után plasztikai öltésekkel zárunk. Gyakran bimbókorrekcióra is szükség lehet (méret, pozíció).
 • Vertikális technika: a bimbóudvari metszést egy további, lefelé irányuló metszéssel kell kiegészíteni. Enyhébb megereszkedés esetén alkalmazzuk, amikor a mellbimbó csak kicsit esik az áthajlási redő alá.
 • Benelli technika: a Dr. Luis Benelli nevéhez fűződő technika alkalmazásával enyhén, vagy közepesen súlyosan lógó mellek varrhatóak fel. Az eljárás során egy gyűrű alakú metszést ejtek a mellbimbó körül, a felesleges részek eltávolítása után speciális szűkítő varratokkal, végül plasztikai varratokkal fejezem be a beavatkozást. Ennél az eljárásnál a bimbóudvar kisebbítésére is lehetőség nyílik.

A műtét során eltávolítom a megnyúlt, felesleges bőrfelesleget, újramodellálom és rögzítem a mirigyállományt, a mellbimbókat visszaemelem (igény esetén le is kisebbítem) az eredeti helyükre. A műtét célja az, hogy a mellek egyformák legyenek.

Ha Önnek kevés ahhoz a mirigyállománya, zsírszövete, hogy önmagában a felvarrás eredményes legyen, úgy abban az esetben javaslom az implantátum behelyezését is, amivel ezt a hiányosságot pótolni tudjuk. Ez szituációtól függően megoldható egy vagy két külön műtéttel is.

Mellnagyobbítással kiegészített mellfelvarrás esetén is minden esetben kiváló minőségű implantátummal dolgozom, mely kiválasztása, mérete szintén a konzultáció során történik.

A műtét szituációtól függően 2-5 órát vesz igénybe, mely végén a kötés fölé azonnal felhelyezem a speciális kompressziós melltartót. Ennek előírás szerinti viselése nagymértékben befolyásolja a műtét eredményességét. Műtét után 24 órás megfigyelés alatt tartom pácienseimet. A műtét másnapján a drainek eltávolítása után kísérettel hazatávozhatnak a klinikáról.

A műtét után

A műtét után 2 hetes otthoni pihenést, kíméletet javasolt. A fizikai aktivitást a minimálisa kell csökkenteni, ez alatt értem azt is, hogy kerülni kell a nagyobb súly emelését, az aktív mozgást, a gépjárművezetést. 2 hét után könnyebb fizikai munka, szellemi, irodai munka már megengedhető.

Kontrollvizsgálatokra a műtét utáni 1, 2, 3, 6. héten, 3 hónaposan, 6 hónaposan, és 12 hónaposan kerül sor. A kontrollvizsgálatokon való megjelenés nagyon fontos, ezzel biztosítva a folyamatos ellenőrzést, a folyamatos tájékoztatást az aktuális teendőkről. A műtétet követő 3. heti kontrollon a varratok eltávolításra kerülnek, mely lényegesen megkönnyíti pácienseim mindennapjait.

A beavatkozás után felléphet feszítő jellegű fájdalom, hőemelkedés, enyhe viszkető érzés a metszés területén, melyek teljesen természetesek. Ha ezektől eltérő panaszai vannak, kérem, azonnal jelentkezzen!

Pár hónapig kerülni kell az intenzív sportolást, a tűző napfényt (fényvédelem!), szauna, szolárium használatot.

Tisztálkodás: varratszedésig nem érheti víz a sebet. Utána már lehetőség van rövid folyóvizes tusolásra, de fürdeni még ekkor sem szabad. Tusolás után a műtéti területen levő nedvességet óvatos mozdulatokkal, minden esetben tiszta, puha törölközővel itassa fel, semmi esetre se dörzsölje, kerülje a durva mozdulatokat! Zuhanyzás után a sebre sebgyógyulást segítő gél, vagy tapasz, valamint steril gézlap kerüljön, majd azonnal kerüljön vissza a kompressziós melltartó is!

Hasznos információk

További hasznos információkat konzultációról, a megelőző vizsgálatokról, műtét előtti és utáni tudnivalókról itt talál!

A különböző mellimplantátumokról itt olvashat!

Előtte - utána képgaléria

A női mellfelvarrással, mellkisebbítéssel kapcsolatos képgalériánkat itt találja!