Zsírleszívás

Zsírleszívás (VASER LIPO- LipoSelection®)

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a zsírleszívás helyettesíti a fogyókúrát. Ez teljesen téves elmélet. A zsírleszívást követően a változás centiméterekben, és nem kilókban mutatkozik meg, vagyis elsősorban alakformálásra alkalmas. A beavatkozás után a test arányai, kontúrjai megváltoznak, a kinézet esztétikusabb lesz.

A zsírleszívás a bőr alatti zsírszövet eltávolítására alkalmazott eljárás. A műtét során néhány milliméteres metszésen keresztül kanült kerül a bőr alá bevezetésre, mely fellazítja, és vákuum segítségével pedig eltávolítja a zsírt. Az beavatkozás tartós, látványos változást eredményez.

Zsírleszívás alkalmazható helyi zsírlerakódásoknál, nőknél a csípő, has, comb, fenék, „lovaglónadrág”, toka, az uraknál elsősorban a hasi, deréktáji (úszógumi), mellkasi régió.
Zsírleszívás után amennyiben jelentős bőrfelesleg marad vissza, a felesleges bőr eltávolításához további feszesítő beavatkozásra lehet szükség.

A konzultáció és alapos vizsgálat során pácienseimet minden esetben tájékoztatom, hogy mely beavatkozás lesz szükséges a kívánt eredmény eléréséhez.
A műtét előtt előzetes vizsgálatok elvégzésére van szükség, melynek listáját minden estben a konzultáció során határozom meg és adom át.

A műtét

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban is végezhető érintett testrégiótól, és a páciens kérésétől, a beavatkozás típusától függően.

Praxisomban különböző technikákkal való zsírleszívásra is van lehetőség:

 

  1. Hagyományos zsírleszívás: A zsírleszívás alkalmával egy nagyon kicsi, 5 mm-es bemetszésen keresztül speciális oldatot juttatok be a kezelendő területre, mely segítségével a zsír megduzzad, tömörebbé válik, ezáltal könnyebben eltávolítható lesz. Egy fém kanült helyezek be a zsírszövetbe, ezen keresztül történik a szövetekben a zsír fellazítása, amit majd műtéti vákuum segítségével távolítom el.
  2. PAL vibrációs zsírleszívás: Power-assisted Liposuction, azaz vibráció vezérelt zsírleszívás. A vibráció vezérelt zsírleszívásnál, az előzővel ellentétben, folyamatos a kontrollált gépi rezgés sűrített levegő segítségével három irányban mozog. A rezgés fellazítja a zsírszöveteket, így azok eltávolítása még a bőrfelszínhez közel is lehetséges, anélkül, hogy annak egyenetlenné válna a felülete. A speciális zsírleszívó szövetkímélő bevonattal ellátott kanült nem elsősorban kézi, hanem gépi erővel kell mozgatni. A vibráció sokkal gyengédebb hatást jelent a szövetek szempontjából, mert kíméletesebben lazítja fel az eltávolítani kívánt zsírszöveteket a környező szövetek károsítása nélkül. A felépülés is gyorsabb a hagyományos zsírleszívással szemben.
  3. VASER Lipo zsírleszívás: A hagyományos zsírleszívás mellett foglalkozom ultrahangos zsírleszívással is (VASER LIPO- LipoSelection®  technika). Ennek előnye a hagyományos zsírleszívással szemben az, hogy az ultrahangos VASER- Lipo eljárás jóval kíméletesebb, kevésbé roncsolja a környező szöveteket, védi az idegeket, ereket és a kötőszövetet. A VASER- Lipo zsírleszívás után kisebb a műtét utáni fájdalom, kevesebb bevérzés tapasztalható, gyorsabb a felépülési idő.

A műtét során 4-5 milliméteres metszésen keresztül egy speciális kanült vezetek a bőr alá, mely fellazítja, és kiszívja az eltávolítani kívánt zsírszövetet, mely nem haladhatja meg a napi 2 liter zsír eltávolítását. Lehetőség szerint a metszések könnyen rejthető helyekre kerülnek.

A műtét ideje 1,5-2 óra mely kezelt területtől, és zsírszövet mennyiségétől függően változhat.

A beavatkozás végén kompressziós ruházat kerül felhelyezésre, mely segíti a bőr visszatapadását. Ezt a szorító ruhát a műtét után 4-6 hétig kell folyamatosan hordani.

A műtét után

Helyi érzéstelenítésben végzett zsírleszívás esetén pácienseim néhány órás megfigyelés után kísérő, hozzátartozó segítségével otthonába távozhatnak, altatásos műtét esetén 24 óráig kell a klinikán maradni. Minden esetben szükséges megfelelő kísérőről gondoskodni, aki nem csak lelkileg, de fizikálisan is támogatja Önt a továbbiakban.

Néhány napos könnyített életvitel után már megengedett a kisebb fizikai munka, az autóvezetés. Már az első napokban javasolt a könnyű mozgás, kisebb séták megtétele, mely segíti a mihamarabbi regenerációt.
1-2 hónapos kímélőbb életvitel után már megengedett a nehéz fizikai munka, az intenzív sportolás, gyakorlatilag minden olyan tevékenység, mely korábbi életvitelében is jelen volt.

Tisztálkodás: varratszedésig (melyre általában a műtét után 1 héttel kerül sor) nem érheti víz a sebet. Varratszedés után már lehetőség van rövid folyóvizes tusolásra, de fürdeni még ekkor sem szabad. Tusolás után a műtéti területen levő nedvességet óvatos mozdulatokkal, minden esetben tiszta, puha törölközővel itassa fel, semmi esetre se dörzsölje, kerülje a durva mozdulatokat! Zuhanyzás után a sebre sebgyógyulást segítő gél, vagy tapasz kerüljön, majd azonnal kerüljön vissza a kompressziós szorítókötés is! Nagyon fontos a sebek sterilen tarása, kímélése!

A kontrollvizsgálatokon való megjelenés nagyon fontos, ezzel biztosítva a rendszeres ellenőrzést, a folyamatos tájékoztatást az aktuális teendőkről.

A műtét után tompa, izomlázszerű, esetleg égő fájdalom léphet fel, melyek egyszerű fájdalomcsillapítókkal enyhíthetőek. A beavatkozás helyén duzzanat, véraláfutás, lila elszíneződés jelentkezik, mely 2-3 hét alatt nyomtalanul felszívódik. A metszések helyén rövid, vékony heg marad vissza, melyek gyógyulás után szinte észrevehetetlenek. A szép sebgyógyulás érdekében javasolt varratszedés után a szilikon tapasz, vagy szilikon gél használata.

Tanácsos a műtéti területet naponta többször jegelni úgy, hogy a jégzselét textilbe csavarjuk, és úgy tesszük a kezelt testrészre.

Hasznos információk

További hasznos információkat konzultációról, a megelőző vizsgálatokról, műtét előtti és utáni tudnivalókról itt talál!

Előtte - utána képgaléria

A zsírleszívással kapcsolatos képgalériánkat itt találja!