Esztétikai kezelések saját zsírátültetéssel

Esztétikai kezelések saját zsírátültetéssel

Az arcon kialakult volumenhiány, az arc meglazult bőre és izomzata, fáradt, kimerült arckifejezést okoz. Az arc bőre petyhüdt, teltsége csökken. A zsírleszívással egybekötött saját zsír szövetek közé történő visszafecskendezése kiválóan alkalmas a fenti probléma csökkentésére. A beavatkozás után az arc visszakapja rugalmasságát, kontúrját, a ráncok halványodnak.

A saját zsír betöltésével az alábbi problémákat lehet korrigálni:

 • homlokráncok
 • a szemöldök közötti ún. „mérges ráncok”
 • az arcon levő „mosolyráncok”
 • nasolabiális redők- orr melletti orrszárny- szájzúg- redő
 • aknés hegek, baleset utáni hegek, műtéti hegek
 • ráncok, szövetbesüppedések
 • szem alatti karikák, besüppedések kezelése
 • ajakfeltöltés
 • arcfejlődési rendellenességek, arckontúrdeformítások
 • egyéb okok.

A beavatkozás kombinálható arcplasztikával, botox injekcióval, amennyiben orvosa úgy ítéli, hogy a jobb végeredmény érdekében ezekre szükség van.

Mint minden plasztikai sebészeti beavatkozást, ezt is meg kell előzze egy személyes konzultáció és vizsgálat, mely során közösen megbeszélik a kívánt célt, és kiválasztják az ehhez szükséges, legmegfelelőbb beavatkozást.
A saját zsír visszatöltése a technikai fejlődésnek köszönhetően a megfelelő eljárással kezelt majd visszainjektált saját zsír az egyik legbiztonságosabb és legideálisabb ráncfeltöltő anyaggá vált. Mivel a beavatkozás saját anyaggal, saját zsírral és nem testidegen anyaggal történik, így annak befogadása is jobb, jóval kisebb a kockázata a mellékhatásoknak, az allergiás reakcióknak még akkor is, ha nagyobb területet kezelünk vele.

A szervezet anyagcseréjétől függően az eredmény tartóssága 6-24 hónap, mely után a saját zsír felszívódhat.

A beavatkozás elvégzését kizáró okok

 • Olyan akut vagy krónikus betegség, ami nem teszi lehetővé a műtét elvégzését.
 • Vérzékenység.
 • Gyulladás, fertőzés.
 • A műtét előtti kivizsgálás során kimutatott kóros laboratóriumi érték.
 • Túlzó vagy irreális elvárás a páciens részéről.
 • A dohányzás nem kizáró ok, de dohányzó pácienseinket arra kérjük, hogy a műtét előtt egy hónappal hagyják abba a dohányzást, mert az gyengíti az immunrendszert, így lassítja a regenerálódást, valamint növeli a sebgyógyulási zavar és bőrelhalás kockázatát.
 • Hölgy pácienseinknél a menstruáció időszaka az esetek nagy részében nem kizáró ok, de mindenképpen megbeszélés tárgyát képezi.

A beavatkozás előtt

Mielőtt sor kerülne a műtétre, pácienseinknek több szűrővizsgálaton pl. vérvételen kell részt venniük. Arról, hogy az Ön esetében milyen vizsgálatokra van szükség, a plasztikai sebész vagy az esztétikai tanácsadónő ad felvilágosítást.
Altatásos műtét esetén a műtét előtti napon este csak kevés könnyű ételt, főleg folyadékot fogyasztása megengedett. Ha orvosa másként nem rendelkezik, éjféltől már folyadékot sem szabad innia! Ha helyi érzéstelenítésben történik a zsírleszívás kérjük, hogy a műtét előtti 8 órában már csak kevés folyadékot fogyasszon!
Értéktárgyait a műtét napján ne viselje!
A műtét napján hozza magával személyi igazolványát, a fellelhető összes orvosi iratot és leletet, rendszeresen szedett gyógyszereinek listáját, papucsot, törölközőt, köntöst, kényelmes pizsamát stb.

A beavatkozás

A zsírleszívást minden esetben magas színvonalon felszerelt műtőben végzik plasztikai sebészeink. A beavatkozást altatásban és helyi érzéstelenítésben is el lehet végezni, attól függően, hogy mekkora területről és milyen mennyiségű zsírt kell leszívni. A beavatkozás általában 1,5-2 órát vesz igénybe.
A saját zsírt nyerhetjük hasról, combról, térd belső részéről, csípőtájékról. Először egy kisebb bőrmetszésen keresztül speciális oldattal tölti fel a sebész az adott területet, ami csökkenti a vérzést és kíméletesebbé teszi a beavatkozást. Ezt követően a megfelelő nagyságú szívócsövek bevezetésére kerül sor a bőr alatti zsírszövetbe, minek segítségével a plasztikai sebész kontrollált oda-vissza mozgással fellazítja, a zsírt, a kiszabadított zsírszövetet pedig vákuum segítségével leszívja, eltávolítja. Ilyen esetekben csak a zsírbetöltéshez szükséges mennyiségű zsírt távolítjuk el, így a zsírszívásnak ilyenkor általában (néhány kivételtől eltekintve) nincsen látható eredménye. A behatolás egy nagyon kicsi, 5 mm-es vágáson keresztül történik, ezért a hegek alig láthatóak.
A felsorolt testtájékokról vékony kanülök segítségével eltávolított zsírszövetet leülepítjük, speciális szűrőn keresztül átszűrjük, majd a tiszta zsírsejteket helyi érzéstelenítés mellett injekciós technikával, nagyon vékony tű (kanül) segítségével juttatjuk a kívánt arcterületre. Ezek a kanülök tompa végűek az estleges érsérülések, vérzések és egyéb szövődmények megelőzésére. Így szükséges a bőrön minimális kis metszéseket-, vagy szúrt sebeket ejteni, amit olyan helyeken lehet elhelyezni (arcon pl. hajas fejbőr határán-, orrszárny tövében-, szarkalábak területén-, szájzugnál, stb., mell esetén a mell alatti redőben-, a bimbóudvar szélén), ahol későbbiekben ennek a nyoma nem lesz zavaró.
A visszatöltés területén is igyekszünk kompressziót alkalmazni (arcon ragasztók-, mellen rugalmas kötés felhelyezésével), melyet 6-7 napon át javaslunk fenntartani.

Az eredmény nem látható rögtön, mivel a szúrás nyomán kialakult duzzanat megtévesztő lehet, főként ajakvastagítás esetén. A duzzanat megszűnése 2-3 napig is eltarthat, a kezeléskor látott méretnövekedés nemritkán 30-40 %-kal is csökkenhet.
A kezelések után mindig előfordulhat enyhe bőrpír a kezelt területen, továbbá enyhe fájdalom, esetleg a bőr elszíneződése, viszketése. Ezek a tünetek gyorsan, általában 12-48 órán belül elmúlnak, de átmenetileg 2-3 napig a kezelt terület enyhe duzzanata előfordulhat. A duzzanat különösen az ajakvastagítás után lehet jelentős, itt ritkán lilás vagy sárgás elszíneződés is előfordulhat kis bevérzések következtében és ezek felszívódása 1-2 hetet igényelhet. Tehát ajakvastagítás után az eredmény csak kb. egy hét után látható és addig kisebb egyenetlenség is előfordulhat az ajkakon.
Az elkövetkező hetekben a befecskendezett zsírsejtek 30-70% szívódik majd fel. Nem csak a zsírszívás területén (ld. fenti ismertetőt!), hanem a zsír visszatöltés területén is változó nagyságú-mértékű duzzanatok, bevérzések keletkeznek, melyek a műtét utáni első 2-4 napban fokozódnak. Ajánlott ebben a néhány napban az operált területek hűtése, ami nyugtató hatásán túl az erek összehúzása révén csökkentheti a kialakuló duzzanatokat, véraláfutásokat.

A bevérzések 1 – 3 hét alatt múlnak el, a duzzanatok nagy része is kb. 3 hét alatt elmúlik, de a végeredmény kialakulásához 3 – 6 hónap szükséges.
Ekkorra derül ki, hogy a visszatöltött zsírmennyiség mekkora hányada épült be és marad hosszú távon a visszatöltés helyén. Arcon ez kb. 70 %, mell-nagyobbítás esetén kb. 50%. Sajnos előfordulhat az, hogy a szimmetrikus szerveken (arcon különösen érdekes, mivel állandóan látható!!) nem szimmetrikusan szívódik fel a visszatöltött zsír, s kisebb-nagyobb aszimmetria maradhat vissza. Ugyancsak előfordulhat, hogy nagyobb arányban szívódik fel a zsír, s a végeredménynél a mennyiség kevésnek bizonyul. Ekkor szükséges egy második ülésben ismételt korrekciót végezni.
Elméletileg adódna a megoldás, hogy eleve töltsük túl a korrigálandó területet, de ez ugyancsak nem lenne szerencsés abban az esetben, ha a túltöltés után a kalkuláltnál kevesebb szívódna fel!
Tekintettel arra, hogy senki nem tudja garantálni a felszívódás mennyiségét, a tökéletesen szimmetrikus felszívódást-beépülést, így a végeredményt illetően sem tudunk teljes garanciát vállalni!! Ez nagyon fontos információ, mert az ilyen műtétre vállalkozóknak számolniuk kell azzal, hogy szükségessé válhat egy újabb korrekciós műtét, ami újabb fizikai és anyagi terhet jelent!!
A műtét végén a páciensre modelláló kötés és egy speciális zsírleszívás utáni kompressziós ruha kerül. Ezt a ruhát még a műtétre készülés időszakában a páciens és az orvos együtt választja ki. Ez segíti, hogy bőr visszatapadjon, feszessé váljon és csökkenti a bevérzés kockázatát.

A beavatkozás után

Attól függően, hogy a zsírleszívás helyi érzéstelenítéssel vagy altatással történt-e, néhány órát vagy egy éjszakát kell a kórházban tölteni. Ezt követően kísérővel a páciens távozhat otthonába. A műtétet követő 24 órán belül ne vegyen részt közúti forgalomban sem gyalogosként, sem vezetőként. Az autóvezetést a műtétet követően további 3-4 napig nem ajánljuk. Tartózkodjon a dohányzástól és az alkoholfogyasztástól. Gyógyszert csak orvosának tudtával, beleegyezésével szedjen. Egyéni érzékenységtől és a beavatkozás nagyságától függő, izomlázszerű fájdalom, diszkomfort, feszülés, duzzanat pár napig felléphet, melyre szükség esetén fájdalomcsillapítók (pl. Donalgin, Cataflam), ill. minden esetben helyi jegelés, hűtés javasolt. Könnyű diétás étrend, bő folyadékfogyasztás, C és E vitamin szedése ajánlott. Intenzív, rendszeres masszázs és a bőr hidratálása a műtétet követően 1 hét után ajánlott. A műtét után a pácienst rendszeresen kontrolláljuk. A varratszedésre a beavatkozást követő első hét végén kerül sor. Ezt követően már érheti víz a területet. A mindössze néhány milliméteres műtéti hegek eleinte lehetnek pirosabbak, domborúbbak, majd fokozatosan elhalványodnak, ellapulnak. A hegek végleges formájának kialakulása kb. 1 évig tart. A műtétet követő hónapokban óvja a sebet közvetlen napfény, vagy szolárium hatásától a sebgyógyulási zavar elkerülése érdekében. A rugalmas, műtét utáni ruhát 4-6 hétig kell hordani. Hétköznapi aktivitás megengedett, de a műtét utáni időszakban kerülni kell a fokozott fizikai megterhelést és a hosszan tartó ülést. Az, hogy a páciens mikor térhet vissza a munkába a végzett munkától, és a zsírleszívás területének nagyságától függően megbeszélés tárgyát képezi. A beavatkozás eredménye 4-6 hét – 2 hónap után látható. A műtét utáni kezelésben az operáló orvos utasításaitól eltérni nem lehet.

A kezelések után általában a következőket javasolt betartani:

A kezelt területet néhány napig nyugalomba kell helyezni, masszírozás, kozmetikai kezelés, egyéb kenőcsök használata tilos, Túlzott mimika, nevetés, sok beszéd, erős rágás kerülendő. A kezelt területet nem javasolt napoztatni, szoláriumnak, nagy hőingadozásnak kitenni a duzzanat és bőrpír megszűnéséig szintén ártalmas.
Szükséges megemlítenünk, hogy az évek múlásával helytelen életmód esetén a beavatkozás újra szükségessé válhat.