Mellimplantátumok

Mellimplantátumok

Praxisomban minden esetben megbízható, kiváló minőségű mellimplantátumokkal dolgozom, melyre a gyártó élethossz garanciát nyújt, és rendelkezik az Európai Unióban kötelező FDA, CE minősítéssel.

Ezek az implantátumok kohezív géllel töltöttek, felszínüket tekintve pedig texturáltak (mikro- vagy nanotexturált) a biztosabb szövettapadás érdekében. Alakjukat tekintve az implantátumok lehetnek kerek, vagy csepp (anatómiai) alakúak.

Az implantátumok kiválasztása fontos, felelősségteljes feladtat, melyet minden esetben pácienseimmel közösen választunk ki, szigorúan figyelembe véve a testi adottságokat, a páciens igényeit, valamint azt is, hogy a beültetendő implantátum izom alá, félig izom alá vagy mirigyállomány alá kerül.

A beültetett implantátumról pácienseim minden esetben megkapják a beültetett implantátumokról szóló garanciakártyát is, mely tartalmazza a beültetés idejét, a beültetett implantátum típusát, méretét, gyártási számát. Ezt a kártyát nagyon fontos megőrizni!

Az általam használt implantátumok a következőek:

 • POLYTECH
 • MOTIVA
 • MENTOR
 • ARION

POLYTECH implantátum:

A Polytech Health & Aesthetics emlő implantátumok a legjobb minőségű keresztkötésű szilikon gélt tartalmazzák. A gél állagának köszönhetően, ha az implantátumot kettévágjuk, akkor sem veszíti el formáját, illetve alakját. A gyártott gélnek van egy úgynevezett „memóriája”, ami azt jelenti, hogy bármilyen nyomás vagy alakváltoztatás után, visszatér az eredeti formájához.

Az elasztikus, kémiai és mechanikai hatásoknak ellenálló implantátumburok különböző silicon-elastomer rétegből áll, melyek előre definiált vastagságúak. Azért, hogy ezt a magas minőséget garantáljuk, a burkok, melyek a szilikongéllel töltött implantátumot veszik körül, egy speciális védőréteggel rendelkeznek, hogy megvédjék az alacsony molekuláris súlyú szilikon komponensek kiszivárgásától.

Az implantátumok felszíne lehet sima, texturált vagy  Microthane (micropolyurethane hab) réteggel borított. Legfőképpen a Microthane- borítású implantátumoknál és a POLYtxt (texturált) implantátumoknál bizonyíthatóan a legkisebb az esélye a capsularis contractura kialakulásának.

Európában a Polytech  egyedülálló gyártója a microthan/micropolyurethan hab borítású emlő implantátumoknak.

Minden egyes emlő implantátum kizárólag Németországban, közel Frankfurthoz, helyileg Dieburgban lett gyártva. Az összes POLYTECH Health & Aesthetics által gyártott implantátum CE minősítéssel rendelkezik. Ez, azt jelenti, hogy megfelelnek az utolsó európai szabályoknak és előírásoknak, összhangban az egészségügyi szervekkel, beleértve a szigorúan ellenőrzött szerveket és az Európai Egészségügyi Szervek Irányelvét is.

A POLYTECH Health & Aesthetics 2007 júliusa óta elindította az ” Implant of Excellence” / Kiváló implantátumok programját. Ez a program életre szóló, ismeretlen eredetű falszakadásra ad garanciát  az emlő implantátumok tekintetében. Ez a program jelenti a legmagasabb minőségi szintet, biztosítva a legmagasabb szintű személyes biztonságot is.

MOTIVA implantátum:

Minden egyes Motiva® implantátumot a szabadalmaztatott SmoothSilk®/SilkSurface® felület kialakítással gyártunk. Ez egy sima felület, amely egyenletes, az implantátum teljes felszínén tökéletesen kontrollált nanotechnológiával kerül kialakításra. A tesztek és piaci utánkövetés eredményei alapján kijelenthetjük, hogy a felület:

 • minimalizálja a gyulladást és maximális biokompatibilitást biztosít (kevesebb a bakteriális megtapadás és biofilm kialakulás esélye);
 • lehetővé teszi, hogy az implantátumot kisebb bemetszésen keresztül helyezzék be (ezzel csökkentve a kapcsolódó kockázatokat) és
 • csökkenti a dupla kapszula, valamint a késői szeróma kockázatát.

A Motiva implantátumok nem rendelkeznek a makrotexturált felülethez kapcsolható kockázati tényezőkkel, hiszen a SilkSurface® felület a legfrisebb nemzetközi standard (ISO-14607:2018) szerint is sima felületként van kategorizálva.

A teljesség igénye nélkül, pár biztonsági tulajdonság, melyekkel a Motiva implantátumok rendelkeznek:

 • BluSeal®: Ez a szabadalmaztatott vizuális biztonsági indikátor adja a Motiva implantátumok (a sizer-ek kivételével) kékes alapszínét – lehetővé téve a sebészek számára, hogy beültetés előtt ellenőrizzék, hogy az implantátum héja teljes mértékben sértetlen.
  A gyártási folyamat során is nagy előnyt biztosít a színezett lezáró réteg, bármely anyaghiba azonnal kiszűrhető, így hibás termék nem kerülhet ki a gyárból.
 • TrueMonobloc®: A minden implantátumunkban jelen levő többrétegű rendszer, mely az implantátum összes részét (héj, gél és lezáró patch) egyetlen egységes rendszerré teszi, amely így megkönnyíti a behelyezést, tökéletesíti a formatartást és klinikailag bizonyított biztonsági profilt biztosít
 • Qid®/Q Inside® Safety Technology: A páciens egyéni választása szerint a Motiva implantátumok tartalmazhatnak egy passzív RFID mikrotranszpondert, amely a sebész és a páciens számára is biztonságos, könnyű és non-invazív hozzáférést biztosít a már behelyezett implantátum tulajdonságaihoz és adataihoz, még a papír alapú dokumentáció elvesztése esetén is.

További információ a MOTIVA honlapján.

MENTOR implantátum:

A 1969-es megalapítása óta több évtizedes szakmai múltra visszatekintő amerikai Mentor® a világ egyik vezető mellimplantátum gyártója. 1995-ben a Mentor® lett az első mellimplantátumot gyártó cég, amely kiérdemelte a CE-jelölést termékeire. 2006-ban pedig az FDA (Food and Drug Administration) engedélyét is megkapta. Az amerikai FDA-t tekintik a világon a legszigorúbb minőségbiztosító hatóságnak, amely a gyártási folyamat minden fázisát ellenőrzi.

A Mentor® géllel töltött implantátumait Memory Gel™-nek nevezzük. A Memory Gel™ mellimplantátumokban egyedülállóan összetartó, különböző kohezivitású gél található. A kohezivitás az anyag sűrűségét, tömörségét, összetartását jelenti. A Mentor® szilikon gélje kohezív polimer, nem folyadék. Bár tapintatuk puha, mégis egységes egészként viselkednek, ezért hasonlítanak a hagyományos emlőszövetre. Ez azért fontos, mert az implantátumot akárhogy “gyömöszölhetjük”, az mindig visszanyeri az alakját. Ezért nevezzük őket Memory Gel™-nek, mert a gélnek úgymond “memóriája” van, megjegyzi, hogy milyen formájúnak kell lennie. A géllel töltött implantátumok általában természetesebb érzést és látszatot eredményeznek.

További információ a MENTOR honlapján.

ARION implantátum:

Az implantátumok garancia feltételeiről a konzultáció során részletes tájékoztatást adok.

Az Arion implantátumokat a francia Laboratoires Arion cég gyártja, mely hosszú évek óta van jelen a piacon, 50 éve gyártja kiváló minőségű implantátumait.
További információ az ARION honlapján.

PIP implantátum:

Sajnos az utóbbi időben több rémhír terjed el a mellimplantátumokról, melynek egy része sajnos valós, a többségnek azonban nincsen valóságalapja.
Az utóbbi évek legnagyobb botrányát az úgynevezett PIP implantátum adta. Tevékenységem során szerencsére soha nem ültettem be senkinek PIP implantátumot, de több páciensemnél is segítettem a cserében.

 

MI IS AZ A PIP IMPLANTÁTUM?

A francia vállalkozás sajnos éveken keresztül forgalmazott szakadásveszélyes, helytelenül előállított, ipari szilikonnal töltött mellimplantátumokat, mely szakadás esetén komoly panaszokat, gyulladást okozott a szövetekben. Sajnos, mivel ezek regisztrációja sem nem volt megfelelő, így világszerte több ezer pácienst érinthet a probléma, akinek 2006 után, nem bevizsgált szilikonnal készült implantátum került behelyezésre.
Ezért minden esetben, akinek PIP implantátum került beültetésre, tegye meg a szükséges lépéseket!
Lehet, hogy az Ön implantátumaival semmi gond nincs, ilyen estben nincs semmilyen további teendő az évente ajánlott, és rendszeresen elvégzendő diagnosztikai vizsgálatokon kívül.

BIA- ALCL

BIA-ALCL (Breast Implant Associated Anaplastic Lange Cell Lymphoma), azaz emlőimplantátum mellé társuló anaplasztikus óriás sejtes lymphoma. Rendkívül ritka, rosszindulatú daganatos betegség, mely főleg a texturált felszínű implantátumok esetében fordul elő. Nem emlődaganat!
Az implantáció után hosszú évekkel jelentkezhet, de minimum egy éven túl. Általában nagy mennyiségű folyadékgyülem alakul ki az implantátum körül, mely a páciensnek is panaszt okoz. Az implantátum és az azt körülvevő tok eltávolításával jól kezelhető, illetve gyógyítható.

Ha a leírt panaszokat észleli, haladéktalanul keresse fel orvosát!

Szűréséhez az amúgy is javasolt évenkénti kontrollvizsgálat elegendő.  Fontos megjegyezni, hogy az implantátum körül kialakult folyadék nem jelenti a BIA-ALCL jelenlétét. A folyadékból vett minta speciális vizsgálatával igazolható a betegség.

KAPSZULÁRIS KONTRAKTURA (TOKZSUGORODÁS)

KAPSZULÁRIS KONTRAKTURA (TOKZSUGORODÁS)

 

A kapszuláris kontraktúra, azaz tokzsugorodás a mellnagyobbítás utáni szövődmények egyike. A szervezet természetes válaszreakciója a mellimplantátumok beültetése után az ún. tokképződés, amely során a test egy vékony, védő “tokot” hoz létre a beültetett anyag körül. Ez a tok segít abban, hogy az implantátum a helyén maradjon és támogassa azt. Sajnos előfordulhat, hogy a tok túlzottan megszilárdulhat vagy összehúzódhat, ami tokzsugorodást eredményez és fájdalmat valamint esztétikai problémákat okozhat.

A tokképződés folyamata másfél évig is eltarthat, ilyenkor egy kisebb betegség vagy góc is beindíthatja a tokzsugorodást. Egy gyulladás (pl.: covid) is elég ahhoz, hogy a tok körül lévő baktériumok elszaporodjanak és problémát okozzanak a további tokképződés során.

 

A tokzsugorodás tünetei:

 • Kemény, feszes mell
 • Fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellben vagy a mell környékén
 • Esztétikailag megváltozik mell alakja, mérete vagy pozíciója, ami aszimmetriát vagy természetellenes megjelenést eredményez (gömb alakúnak tűnhet).
 • A mell felületének hullámos vagy egyenetlen változása, az implantátum érezhető és/vagy látható lehet.
 • Ritkán, de előfordulhat, hogy a tokzsugorodás befolyásolhatja a kar mozgását, főleg, ha az implantátumok a mellizom alá vannak helyezve.
 • Diszkomfort vagy szorító érzés jelentkezhet a mellekben.

 

A tokzsugorodás okai

A mellimplantátum körül kialakult kapszuláris kontraktura okai a következők lehetnek:

 • A mellimplantátum minősége
 • nem megfelelő beültetési forma, azaz ha a plasztikai sebész nem a páciens számára leginkább alkalmas beültetési módszert választja
 • Nem ideális műtéti körülmények: Bakteriális szennyeződés, hematoma, seroma vagy egyéb gyulladás, fertőzés a testben hozzájárulhat a tokzsugorodáshoz. Ezért is nagyon fontosak az alapos előzetes kivizsgálások, a páciens őszinte egészségügyi háttere, kórelőzménye, hogy a rizikó esélyét a lehető legkisebbre csökkentsük.
 • A sima felületű (nem texturált) implantátumok használata, amelyek magasabb kockázattal járnak a kapszuláris kontraktúra kialakulására
 • egyéni tényezők, mint például a beteg egyedi fiziológiája és immunválasza, amit a legnagyobb körültekintés mellett sem tudunk előre kiszámítani. A tokzsugorodás komplex jelenség és az okok sokszor összefonódnak, így a megelőzés és a kezelés is több tényező figyelembe vételével történik.

 

A tokzsugorodás kezelése

A tokzsugorodás kezelése egy négyfokozatú skálán, az úgynevezett Baker-skálarendszer alapján  történik. A tokképződés és a kóros tokképződés fokozatai az alábbiak szerint épülnek fel:

 • Baker I. fokozat: a normál tokképződés, nincsenek kóros elváltozások, tapintásra természetes a mell, fájdalommal nem jár.
 • Baker II. fokozat: ennek során során már valamivel feszesebb, merevebb a tok, amit már ki is lehet tapintani, de a látvány még mindig természetes. Általában az éves kontroll vizsgálatokkal megfigyelhető, de csak nagyon ritkán van szükség az implantátum eltávolítására.

Az első két fokozat általában nem igényel műtéti beavatkozást, fájdalommal nem, vagy alig járnak.

 • Baker III. fokozat: kóros tokképződés, ez esetben már tokzsugorodásról beszélünk. Itt már annyira vastag tok képződik az implantátum körül, hogy már szemmel látható elváltozást okoz, eltorzítva mell formáját. A III. fokozatú tokzsugorodásnál már beavatkozásra van szükség, ami az egyéni helyzettől függően lehet mellimplantátum csere vagy implantátum eltávolítás is.
 • Baker IV. fokozat: ez a legritkább és legsúlyosabb fokozat. Itt már nem csak torzulással, de elszíneződéssel és fájdalommal is jár. Azonnal műtéti beavatkozásra van szükség – a kontroll vizsgálatok miatt azonban nagyon kevesen jutnak el a IV. Baker-fokozatig.

MI A TEENDŐ PROBLÉMA ESETÉN?

 • Első és legfontosabb feladat felkeresni egy szakorvost!
 • Nagyon fontos képi diagnosztika elvégzése (Ultrahang, Mammográfia)
 • A konzultációra hozza magával leleteit, a beültetéskor kapott zárójelentését, a beültetett implantátumok igazoló kártyáját (ha van).

A konzultáció során természetesen minden további teendőt megbeszélünk az implantátumok cseréjére vonatkozóan!