Orrplasztika

Orrplasztika

Az orr az arcunk legmarkánsabb része, meghatározza egész megjelenésünket. Az orr veleszületett vagy szerzett deformitásai esztétikai vagy funkcionális panaszt okoznak. Az orrplasztika ideális megoldás mindazoknak, akik elégedetlenek az orruk formájával, nagyságával, mert szélesnek, ferdének vagy túl nagynak tartják azt. Az orrplasztikai műtét során esztétikusabbá tehetjük az orrot, de annak funkcionális rendellenességeit is korrigálhatjuk (pl. orrsövényferdülés).

Egy jól sikerült orrsövény korrekció nem csak külsőleg segít, de megoldhatja azon panaszokat, mint a légzési problémák, a kellemetlen horkolás, a gyakori megfázás, arcüreggyulladás.

Egy orrplasztika rendkívül pontos tervezést és kivitelezést igénylő beavatkozás. Orrunk formája ugyanis meghatározza arcunk karakterét.

A beavatkozás elvégzését kizáró okok

  • Olyan akut vagy krónikus betegség, ami nem teszi lehetővé a műtét elvégzését.
  • Vérzékenység.
  • Gyulladás, fertőzés.
  • A műtét előtti kivizsgálás során kimutatott kóros laboratóriumi érték.
  • Túlzó vagy irreális elvárás a páciens részéről.
  • A dohányzás nem kizáró ok, de dohányzó pácienseinket arra kérjük, hogy a műtét 1 hónappal hagyják abba a dohányzást, mert az gyengíti az immunrendszert, így lassítja a regenerálódást, valamint növeli a sebgyógyulási zavar és bőrelhalás kockázatát.
  • Hölgy pácienseinknél a menstruáció időszaka az esetek nagy részében nem kizáró ok, de mindenképpen megbeszélés tárgyát képezi.

Személyes konzultáció és vizsgálat során közösen megbeszéljük a kívánt célt, és az ehhez szükséges beavatkozás pontos típusát, és menetét. A műtét előtt előzetes vizsgálatok elvégzésére van szükség, melynek listáját minden estben a konzultáció során határozom meg és adom át.

A műtét

Az orrplasztikát minden esetben technikailag magas színvonalon felszerelt műtőben végezzük.  A beavatkozás altatásban történik helyi érzéstelenítéssel kiegészítve és a korrekció mértékétől függően kb. 1-3 órát vesz igénybe. Az orrplasztikát minden esetben fül- orr- gégész specialistával együtt végzem. A zárt technika külső metszés nélkül végzett orrműtét, melyet leggyakrabban az első orrplasztika során alkalmazunk. A nyitott műtéti technikát általában a már többször operált orr (secunder orrműtét) korrekciójára, vagy egyes ritka esetekben első műtétnél alkalmazunk. Az orrműtét lényege, hogy az orr csontos és porcos vázát a páciens igényeinek megfelelően, arányosan korrigáljuk, majd a kialakított új formát rögzítjük. Ha valamelyik struktúra növelése szükséges, pótlást végzünk. Ha az orr elváltozásához orrsövényferdülés is társul, akkor orrsövényműtéttel kombinált orrplasztikát végzünk fül-orr-gégész segítségével.  Rögtön az orrműtét után a gipszsínnel rögzítjük az orrot. Orrtampont nem használunk.

A műtét után

Az orrplasztikát általában 1 éjszakás kórházi tartózkodás követi. Ezt követően kísérővel távozhat otthonába. A műtétet követő 24 órán belül ne vegyen részt közúti forgalomban sem gyalogosként, sem vezetőként. Tartózkodjon a dohányzástól és az alkoholfogyasztástól. Gyógyszert csak orvosának tudtával, beleegyezésével szedjen. Az orrplasztikát közvetlenül követő időszakban előfordulhat aktív fájdalom, de ez az orvos beleegyezése után hagyományos fájdalomcsillapítókkal kezelhető (pl. Diflam) 2-3 napon belül pedig jelentősen csökken. A beavatkozást követő napokban emelt felsőtesttel történő alvás javasolt. Az orrműtét után egy hétig véres-savós folyadék ürülhet az orrnyílásokból. Hidegrázás, lüktető fájdalom, intenzív vérzés, láz esetén forduljon az operációt végző orvoshoz! A beavatkozás után rendszeres időközönként kontroll vizsgálatokra kerül sor. Az orra felhelyezett gipszsínt 1-2 hétig szükséges viselni és kizárólag a plasztikai sebész végezheti el annak eltávolítását. Mivel az orrplasztika általában rejtett metszéseken keresztül történik, a szó szoros értelmében nem kerül sor varratszedésre, nem alakulnak ki külső hegek. Az, hogy a páciens mikor térhet vissza a munkába a végzett munkától függően megbeszélés tárgyát képezi. A hétköznapi aktivitás ajánlott, de az orrműtétet követő 2 hétben előrehajolás, orrfúvás nem megengedett, a forró fürdő, szauna, szolárium kerülendő. A beavatkozást követő hetekben óvakodni kell a fizikai aktivitástól. Az orr végleges alakját csak 6-12 hónap után éri el. A műtét utáni kezelésben az operáló orvos utasításaitól eltérni nem lehet. A műtét és az ellenőrzés időpontja között felmerülő probléma esetén forduljon orvosához, vagy hívja telefonszámunkat.

A rendszeres kontrollvizsgálatok alkalmával természetesen minden esetben tájékoztatást kapnak pácienseim az aktuális teendőkről, lehetőségekről. Természetesen ez nagymértékben múlik az előzetes beavatkozás fajtájától, a gyógyulási folyamatoktól, és az egyéntől is.

Hasznos információk

További hasznos információkat konzultációról, a megelőző vizsgálatokról, műtét előtti és utáni tudnivalókról itt talál!

Előtte - utána képgaléria

Az orrplasztikával kapcsolatos képgalériánkat itt találja!