Hasznos tudnivalók

Hasznos tudnivalók

Konzultáció Dr. Pór Ferencnél

A szakorvosi konzultáció során elengedhetetlen a kölcsönös bizalom kialakulása.

Fontos alaposan megbeszélni a terveket, célokat, minden esetben törekszünk arra, hogy egyik félben se maradjanak megválaszolatlan kérdések, bizonytalanságok.
Javasoljuk, hogy a konzultáció előtt gyűjtse össze a kérdéseit, kéréseit!
A személyes konzultáció és vizsgálat fontos része a műtétnek, hiszen látatlanban felelőtlenség is lenne bármit mondani. Csak a személyes konzultáció és vizsgálat alapján lehet eldönteni, hogy páciensünknek milyen típusú beavatkozásra van szüksége ahhoz, hogy a kívánt célt elérje.

Amennyiben Ön már volt műtve, úgy a műtéti zárójelentését hozza magával, mellnagyobbítás esetén az implantátum kártyáját is hozza magával, amelyen szerepel a beültetett implantátum típusa, mérete, a beültetés időpontja.

Minden olyan információra szükség van, ami az Ön jelenlegi, és múltbeli egészségével kapcsolatos, mint pl:

 • Jelenleg áll- e orvosi kezelés alatt?
 • Jelenlegi vagy múltbeli betegségei?
 • Rendszeresen szedett gyógyszerei?
 • Volt- e már bármilyen műtéte élete során?
 • Gyógyszerérzékenység, allergia?
 • Káros szokások?

Konzultációra minden esetben előzetes időpont egyeztetés szükséges!

A műtéthez szükséges vizsgálatok

A konzultáció során természetesen tájékoztatjuk pácienseinket a műtéthez szükséges vizsgálatokról is, mely eredménye döntően befolyásolhatja a beavatkozás lehetőségét. A beavatkozáshoz szükséges előzetes vizsgálatok listája egyénenként változhat.

Az alábbi vizsgálatokra van szükség:

Mellműtéthez:

 • nagylabor vizsgálat
 • EKG
 • mellkas RTG
 • mell ultrahang
 • mammográfiás vizsgálat 40 éves kor felett
Hasplasztikához, zsírleszíváshoz:

 • nagylabor vizsgálat
 • EKG
 • mellkas RTG
 • hasi ultrahang
Egyéb altatásban végzett altatásos műtéthez:

 • nagylabor vizsgálat
 • EKG
 • mellkas RTG
Helyi érzéstelenítésben végzett műtéti beavatkozásokhoz:

 • kislabor vizsgálat
 • EKG

A MŰTÉT ELŐTTI TEENDŐK, A MŰTÉT NAPJA

Altatásos műtétre minden esetben éhgyomorra érkezzen!! Javasoljuk, hogy ne csak lelkünket, hanem szervezetünket is készítsük fel a beavatkozásra! Műtét előtti napokban már csak kevés, könnyű, rostban és vitaminokban gazdag ételt fogyasszon, főleg folyadékot!

Miért NEM SZABAD az altatásos műtét előtt enni, inni?

Ha étel vagy folyadék van a páciens gyomrában, az az anesztézia során visszakerülhet a torokba, ahonnan a tüdőbe juthat, fuldoklást, illetve súlyos tüdőszövődményeket okozva. Ezt igyekszünk elkerülni az éhgyomri szabályokkal.

Általánosságban a tiszta folyadék (víz) fogyasztása után 2 órával, egyéb folyadék fogyasztása után 4 órával, könnyű szilárd étel fogyasztása után 6 órával az anesztézia elvégzése biztonságos. Bizonyos esetekben (pl. hasi megbetegedések, többszörös baleseti sérülés, stb.) azonban a gyomor kiürülése bizonytalan. Sürgős műtéteknél néha nincs idő a gyomor teljes kiürülését megvárni, ilyenkor speciális aneszteziológiai módszereket alkalmazunk a kockázat csökkentése érdekében.

A vitaminok szedése (A, C, E- Vitamin, árnika) nagymértékben elősegíti a műtét utáni gyógyulást!

Az alkoholt, dohányzást, szoláriumozást, napozást mellőzze! Arcon végzett beavatkozás előtt 10 nappal ne festesse be a haját, ne menjen kozmetikai kezelésre!

Rendszeresen szedett gyógyszereiről feltétlenül tájékoztasson! Kerülje műtét előtt az aspirin és aspirin származékok fogyasztását!

Műtétre kényelmes ruhában érkezzen, sminket, körömlakkot, műkörmöt, póthajat, műszempillát, ékszereket még otthonában távolítsa el. A műtét reggelén ne használjon testápolót, krémet, parfümöt, egyéb kozmetikai szereket!

Nagyon fontos, hogy műtét utáni hazamenetelnél gondoskodjon kíséretről, semmiképpen ne közlekedjen egyedül!

A klinikára érkezzen kényelmes, könnyen felvehető öltözetben (pl. kardigán, cipzáras felső, melegítőnadrág), melynek főként a műtét másnapján való öltözködésnél van jelentősége.

A klinikai benntartózkodás alatt a következő dolgokra lehet szüksége: papucs, köntös, tisztálkodószer, nedves törlőkendő, esetleg saját törölköző. Minden mást a klinika biztosít.

Az altatóorvosi vizsgálat többnyire a műtét napján a műtét előtt történik. Ez abban az esetben változhat, ha a kórelőzmény, vagy az előzetes orvosi vizsgálatok eredményei mást kíván. Ezért az eredeti leleteket a műtét napján hozza magával.

Amennyiben az egészségi állapotában változás állna be (menstruáció, megfázás, láz, herpesz, stb.), kérjük, mihamarabb jelezze, mert ez befolyásolhatja a műtétet, előfordulhat, hogy a műtétet saját és a műtét sikeressége érdekében későbbi időpontra kell halasztani.

Gondoskodjon a műtét utáni fájdalomcsillapításról is, szerezzen be fájdalomcsillapító tablettát, mely típusát javasolni is fogjuk!

A MŰTÉT UTÁN

Nem csak a műtétre, hanem a műtét utáni időszakra is fontos felkészülni időben!

Tanácsos a műtét után megkérni egy közeli ismerőst, hozzátartozót, hogy pár napig segítsenek a mindennapi teendőinknél. Ez lelkileg is fontos, hogy ne érezzék magukat egyedül, legyen valaki, akire számíthatnak.

A műtét utáni napokban nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, néhány napig kerülje a nehéz ételeket, helyette egyen sok zöldséget, gyümölcsöt.
Testileg és lelkileg is jót tesz egy kis testmozgás, séta a friss levegőn!

Hűtse, jegelje a műtéti területet! A jégakkut vagy jégzselét csavarja egy ruhába, puha törölközőbe, és úgy helyezze a műtéti területre (soha nem szabad közvetlenül rátenni)! A hűtés segít a duzzanat visszahúzódásában is.

Figyelje, ellenőrizze folyamatosan állapotát (pl. lázmérés), ha a normálisnál kellemetlenebb tünetei vannak (intenzívebb fájdalom, magasabb láz, stb.), azonnal jelentkezzen!

Kötést, sebtapaszt, kompressziós melltartót, pántot, gipszkötést tilos eltávolítani mindaddig, míg az orvos arra engedélyt nem ad, vagy el nem távolítja!

Tilos a fizikai megerőltetés, aktív sportolás, közvetlen napfény, szauna, szolárium használata az előírt ideig! Műtét után 1-2 hétig kerülni kell a gépjárművezetést is!

Tisztálkodás: varratszedésig a műtéti területet nem érheti víz, javasoljuk a nedves törlőkendő, mosdószivacs használatát. Természetesen, amíg a varratszedés meg nem történik, addig a műtéti területet ki kell kerülni. Varratszedés után már lehetőség van rövid folyóvizes tusolásra, de fürdeni még ekkor sem szabad. Tusolás után a műtéti területen levő nedvességet óvatos mozdulatokkal, minden esetben tiszta, puha törölközővel itassa fel, semmi esetre se dörzsölje, kerülje a durva mozdulatokat!

Használjon sebgyógyulást segítő, hegkezelő krémet, szilikon tapaszt! A külső heg gyógyulási ideje 6 hónap, míg a belő hegé 18 hónap. Ehhez számos termék ad segítséget, melyet minden esetben személyre szabottan fog Pór Doktor javasolni!

A mihamarabbi gyógyulás, és megfelelő cél érdekében, minden esetben szigorúan be kell tartania az orvosi utasításokat, az előírt gyógyszereket be kell szedni!

A kontrollvizsgálatokon való megjelenés kötelező!

MELLTARTÓ VISELÉSE MELLPLASZTIKA UTÁN

Mellplasztika után a hölgyek többsége szeretné mihamarabb kihangsúlyozni frissen megszerzett bájait.

A műtét után 4-6 hétig kötelező kompressziós melltartó (nem összetévesztendő a sportmelltartóval!) viselése után sokakban felmerül a kérdés, hogy milyen melltartót viseljen vagy viseljen- e egyáltalán.

Fontos tudni, hogy a mell kötőszövetei idővel ugyan úgy megereszkedik, veszít a rugalmasságából, hiába is feszes a műtét utáni állapotban. Ha rendszeresen és hosszú távon nem viselnek a hölgyek melltartót, akkor ez az állapot felgyorsulhat, a műtéti eredmény gyorsabban romlik.

Nagyon fontos a műtét után is a gondosan kiválasztott, megfelelő méretű melltartó viselése, a szövetek alátámasztása. Hiába nem kell már a kompressziós melltartót viselni, a mell és a hegek még hónapokon keresztül gyógyulnak.

A merevítővel ellátott melltartók a hegeket irritálhatják. Ezért lehetőség szerint olyan melltartót válasszunk, amiben nincsen merevítő, vagy a merevítő eltávolítható. Szerencsére már nagyon sok helyen kapható és próbálható merevítő nélküli csipkés melltartó is- akár kompressziós csipkés melltartó is- , így nem kell attól tartani, hogy innentől kezdve csak a „nagymama” részlegen tudnak vásárolni.

Sportoláshoz természetesen a sportmelltartó viselése javasolt, ami speciális kialakítása miatt kiváló alátámasztást és védelmet biztosít a melleknek, a szöveteknek.

Ha mégis a merevítős melltartó mellett teszik le a voksukat, akkor azt a műtét után 3-4 hónappal tegyék csak, akkor is olyat, ami nem nyomja az implantátumot és a hegeket. Fontos, hogy olyan melltartó legyen, ami jól tart, kosarából akkor sem mozdulnak ki a mellek, ha aktívabb mozgást végeznek, nem szoros, pántjai egyenesen állnak a vállon, háton. Nem vág be, nem túl bő. Amit szinte észre sem vesznek annak viseléskor. Érdemes és javasolt szakértő segítségét kérni a boltban és ha már megvan a kiválasztott melltartó, utána térni át az esetleges webshopos rendelésre.

Fürdőruha, bikini választásnál is elérhetőek már azok a típusok, márkák, melyek a műtét után javasoltak, ahol az esztétika mellé a megfelelő praktikum is párosul.

A gyógyulási idő után pedig természetesen bármilyen fürdőruha, bikini, fehérnemű választható.