Hasplasztika

Hasplasztika

Hasplasztikára számos okból lehet szükség:

  • Terhesség utáni állapot, mivel a hasfali izomzat meglazulhat a terhesség alatt, valamint a megnyúlt bőt sem képes visszahúzódni.
  • Nagymértékű fogyás után, mert a bőr nem képes visszahúzódni az eredeti állapotára, és helyén megnyúlt, lógó bőr marad (kötényhas), mely nem csak esztétikai, de egészségügyi, higiéniai problémákat is okozhat.
  • A kor előrehaladtával a bőr feszessége is csökken, amit szintén kezelni tudunk hasplasztikával.
  • Balesetből, korábbi műtétből szármató/ visszamaradt elváltozások.

A hasfal meglazulása, sokszor a hasfal izomrostjainak szétcsúszása következtében alakulhat ki. Előfordul, hogy a bőr megnyúlásához jelentősebb bőralatti zsírlerakódás társul, ez esetben a beavatkozást a kívánt cél érdekében további zsírszívással is ki kell egészíteni.

Szülés után mindenképpen javasolt 1-2 évet várni a hasplasztikával, hiszen ez alatt az idő alatt jelentős pozitív változás léphet fel.
Túlsúly esetén a hasplasztika beavatkozás előtt javasolt a fogyókúra, diéta, ez által az eredmény sokkal látványosabb lesz.

Személyes konzultáció és vizsgálat során közösen megbeszéljük a kívánt célt, és az ehhez szükséges beavatkozás pontos típusát, és menetét. A műtét előtt előzetes vizsgálatok elvégzésére van szükség, melynek listáját minden estben a konzultáció során határozom meg és adom át.

A MŰTÉT

A műtétet minden esetben altatásban végezzük. Műtét során hason levő bőrfelesleg, illetve a zsírfelesleg eltávolítása kerül, melyet a has bőrének megfeszítése követ. Szükség szerint a hasi izomzat helyreállítása, illetve a köldök új pozícióba való helyezése történik.

A műtét végeztével szívódrainek kerülnek behelyezésre, valamint azonnal felkerül a kompressziós haskötő is. A draineket a műtétet követő 2-3. napban kerülnek eltávolításra. A kompressziós haskötő viselése az eredményesség érdekében legalább 6 hétig kötelező.

A MŰTÉT UTÁN

A rendszeres kontrollvizsgálatok alkalmával természetesen minden esetben tájékoztatást kapnak pácienseim az aktuális teendőkről, lehetőségekről. Természetesen ez nagymértékben múlik az előzetes beavatkozás fajtájától, a gyógyulási folyamatoktól, és az egyéntől is.

Műtét után 1-3 nap klinikai bennfekvés szükséges, majd további 2-3 heti könnyített életvitel. Már az első naptól kezdve javasolt az óvatos mozgás, kisebb séták megtétele, mely elősegíti a gyógyulást.
Pár hónapig kerülni kell az intenzív sportolást, a tűző napfényt (fényvédelem!), szauna, szolárium használatot.

Kontrollra az 1-2-3 héten szükséges megjelenni, varratszedésre a műtéttől számított 3. héten kerül sor.

Tisztálkodás: varratszedésig a műtéti területet nem érheti víz, azt követően azonban már megengedett a folyóvízzel történő, gyors tusolás, a sebez áztatni azonban még ekkor sem szabad. Tusolás után a műtéti területen levő nedvességet óvatos mozdulatokkal, minden esetben tiszta, puha törölközővel itassa fel, semmi esetre se dörzsölje, kerülje a durva mozdulatokat! Zuhanyzás után a sebre sebgyógyulást segítő gél, vagy tapasz kerüljön, majd azonnal kerüljön vissza a kompressziós haskötő is!

A műtét nyomán a két csípőtövis között hosszabb, a köldök körül kicsi halvány heg fog visszamaradni. A műtéti metszéseket igyekszem minden esetben úgy ejteni, hogy a heg később bikini, nadrág takarása mögé essen.

Hasznos információk

További hasznos információkat konzultációról, a megelőző vizsgálatokról, műtét előtti és utáni tudnivalókról itt talál!

Előtte - utána képgaléria

A hasplasztikával kapcsolatos képgalériánkat itt találja!